Mit saltvands akvarium

Did you know that the official state fish of Hawaii is called the Humuhumukununukuapua? It means "fish with a pig's nose" in Hawaiian and for reasons unknown to even the smartest marine biologist, The Humuhumukununukuapua'a sleeps on its side at night.

Her på siden kommer der en igangsætning af nyt saltvandsakvarium, mit tredie, da det gamle efterhånden er udtjent.

Ideen med siden er at vise lidt om opbygning af akvarium, samt nogle tip til evt. begyndere og udveksling af erfaring.

Det gamle akvarium er et trekantet (femkantet), det er der både fordele og ulemper ved.

En fordel er at det kan gemmes lidt af vejen i et hjørne, dette er i sig selv også en ulempe, da pladsen til at rengøre osv bliver begrænset.

En anden ulempe er det faktum at der kun er et hjørne bagest i akvariet, til at gemme pumper og lign. i.

Her er et par billeder fra det nuværende akvarie, billede 1 er af midten af akvariet, her kan man fornemme det bagerste hjørne bag de levende sten. Fiskene er sorte klovnfisk, ellers er der bobel koraler, læder koral og en del skive anemoner.

billede 2 ses en Sergeant fisk (Brøndby fisk) over en læderkoral desuden er der hammer koral nedenfor, lidt specielt her er tangen, det er ikke så tit det forekommer i akvarier, jeg kunne da også kun holde liv i det et lille års tid.

Jeg har haft mange børste orme, små levende "paraplyer" men de blev stort set udrydet af en aftrækkerfisk jeg fik på et tidspunkt, så vil man gerne have børste orme, skal man gå langt uden om de ellers meget interesante aftrækker fisk.

Skal man selv fotografere sit akavarium, skal man først og fremmest væbne sig med en masse tålmodighed, og være forberedt på mange "missere" et par gode billeder pr. film i starten er meget normalt. Der kan findes mange gode oplysninger på nettet jeg citerer lidt her fra et forum samt henviser til en ganske udmærket hjemmeside om emnet den hedder "Akvariefotografering" og er på Svensk, det håber jeg ikke gør noget.

Her kommer, syntes jeg, et rigtigt godt svar fra en entusiast på området, til en nybegynder i fotografering af akvarier. Tak til forfatteren.

Du har kastet dig ud i en af de vanskeligste grene af fotohobbyen, vanskelig fordi:

En forrude, der kan være ridset, alger, kalkpletter, reflekser, mm.
Vand, der skal være krystalklart.
Levende dyr, der bevæger sig, ofte små fisk, kræver makroudstyr og dermed meget lys.

Du skal bruge et kamera, enten spejlrefleks (gerne sort) med lille tele 100mm-135mm + mellemringe eller forsøge med digital kamera. Derudover er det vigtigt med mindst en blitz og en ledning, så du kan anbringe blitzen ud at få reflekser på billedet. Det gælder om at bruge den mindste blænde gerne f11 eller f22, fordi dybdeskarpheden ikke er særlig stor ved makrofotografering. Tiden er den der kører bedst med dit kameras blitzsynkronisering, f.eks. 1/60 eller 1/125. Stativ bruges kun blitzene.